Skip to main content

Research Repository

Advanced Search

Praktijkvariatie in het gebruik van remifentanil tijdens de partus: Een beeld van de toepassing in de Nederlandse ziekenhuizen = [Practice application of remifentanil during labor: An overview of its application in Dutch hospitals]

Logtenberg, Sabine L.M.; Leonoor Vink, M.; Godfried, Marc; Beenakkers, Ingrid C.M.; Freeman, Liv M.; Schellevis, François G.; Willem Mol, Ben; Verhoeven, Corine J.

Authors

Sabine L.M. Logtenberg

M. Leonoor Vink

Marc Godfried

Ingrid C.M. Beenakkers

Liv M. Freeman

François G. Schellevis

Ben Willem Mol



Contributors

S.L.M. Logtenberg
Other

M.L. Vink
Other

M. Godfried
Other

I.C.M. Beenakkers
Other

L.M. Freeman
Other

F.G. Schellevis
Other

B.W. Mol
Other

C.J. Verhoeven
Other

Abstract

Doel
Onderzoeken (a) frequentie van het gebruik van patiëntgecontroleerde toediening van remifentanil (remifentanil-PCA) durante partu in Nederland; (b) wat motieven zijn om remifentanil-PCA al dan niet aan te bieden; (c) voor welke vrouwen remifentanil-PCA beschikbaar is; en (d) welke maternale monitoring wordt toegepast.

Opzet
Beschrijvend vragenlijstonderzoek.

Methode
Alle 81 Nederlandse ziekenhuizen met een verlosafdeling ontvingen een vragenlijst over de volgende onderwerpen: (a) beschikbare methoden voor farmacologische pijnbehandeling; (b) motieven van gynaecologen om remifentanil-PCA wel of niet aan te bieden; (c) de doelgroep voor remifentanil-PCA; (d) maternale monitoring; en (e) Perined-gegevens uit 2016. Wij vroegen de ziekenhuisapothekers naar aantallen ampullen remifentanil die zij in de periode 2016-2017 geleverd hadden.

Resultaten
De vragenlijst werd door 81 gynaecologen (100%) ingevuld. In 59 (73%) van de 81 ziekenhuizen was remifentanil-PCA beschikbaar. In deze ziekenhuizen werd remifentanil-PCA bij gemiddeld 23% van de partussen toegepast (uitersten: 16-56%). In 34 (58%) van deze 59 ziekenhuizen was remifentanil-PCA voor alle vrouwen beschikbaar en in 25 (42%) voor een selecte groep. De meest genoemde motieven om remifentanil-PCA beschikbaar te stellen waren ‘de wenselijkheid van een alternatief voor epidurale analgesie’ en ‘op verzoek van zwangeren’, respectievelijk 55 keer (93%) en 46 keer (78%). In ziekenhuizen waar remifentanil-PCA niet beschikbaar was, waren ‘betere pijnbehandeling door epidurale analgesie’, ‘het risico op ernstige maternale bijwerkingen’ en ‘onvoldoende mogelijkheden voor observatie op verloskamers’ de belangrijkste motieven voor dit beleid.

Conclusie
Er is aanzienlijke variatie in de toepassing van remifentanil-PCA durante partu in Nederland. Remifentanil-PCA is in het merendeel van de ziekenhuizen beschikbaar voor alle vrouwen. De belangrijkste motieven van gynaecologen zijn ‘de wenselijkheid van een alternatief voor epidurale analgesie’ en ‘op verzoek van zwangeren’.

Citation

Logtenberg, S. L., Leonoor Vink, M., Godfried, M., Beenakkers, I. C., Freeman, L. M., Schellevis, F. G., …Verhoeven, C. J. (2018). Praktijkvariatie in het gebruik van remifentanil tijdens de partus: Een beeld van de toepassing in de Nederlandse ziekenhuizen = [Practice application of remifentanil during labor: An overview of its application in Dutch hospitals]. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2018(162), Article D2816

Journal Article Type Article
Publication Date 2018
Deposit Date Aug 6, 2023
Journal Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Print ISSN 0028-2162
Publisher Vereniging NTvG
Peer Reviewed Peer Reviewed
Volume 2018
Issue 162
Article Number D2816
Public URL https://nottingham-repository.worktribe.com/output/23513484